A pizzáról mindenki azt gondolja, hogy Olaszországból indult hódító világkörüli útjára. Aki eddig kételkedett volna ebben, annak üzenjük, rosszul tette. A pizza tényleg olasz eredetű. Kelt tészta, paradicsom vagy tejföl alapú és erre kerülnek a különféle feltétek. De tényleg ennyire egyszerű lenne? A tésztát reszelt sajttal szórják meg a végén és irány a kemence. Mivel olaszországból származik, jellegzetes délvidéki fűszerekkel borítják be. Az oregánó és bazsalikom sosem hiányozhat róla. Az eredeti pizzára mozzarellát vágnak és olíva olajat öntenek, aztán felpakolják a feltéteket.
A pizza neve talán a picea szóból ered, mely a latin pincere (összegyúrni) szóból származik, De nem csak a korong alakú ételt hívták így, minden kelt tészta alapú étel gyűjtőneve is ez volt.
Minden országnak megvan a saját pizzája. Az ananászos-sonkás hawaii pizza, a kukoricás mexikói, vagy a csípős, kolbászos magyaros pizza. A csak paradicsom szósszal, bazsalikommal és mozzarella sajttal ízesített pizzát pizza margheritának nevezik. A félbehajtott (töltött) pizza neve calzone.
Időszámításunk előtt a 3. században egy, a Róma történetéről írt munkában említenek egy „lapos kelt tésztát, melyet olívaolajjal, fűszerekkel és mézzel édesítenek, és köveken sütnek meg”. Pompejben megtalálták a mai modern pizzériák elődjeit. Az ókori Egyiptomban a fáraók születésnapjára gyógynövényekkel ízesített lapos kenyérkéket sütöttek. Hérodotosz szerint ezek a babiloni receptek nagyon hasonlítottak a mai pizza tésztájára.
Az ókori római pizzák nagyon különböztek a maiaktól. A 19. századig csak fehér pizzák készültek. A pizzatésztát tejföllel, vagy zsírral kenték meg, innen kapták nevüket.
A paradicsomot ekkor Európában még nem ismerték. És még a mozarellát sem. Nehezen alakult ki a ami pizza ízvilága. Aztán Nápoly környékén a 18-ik században valami elkezdődött. Ez az új étel hamar nagy népszerűségre tett szert és helyi nevezetességnek számított.
A modern pizzát nápolyi Raffaele Espositónak tulajdonítják, aki a szavojai I. Umberto király és Margherita di Savoia királyné látogatása alkalmából egy különleges pizzát készített. A pizza az olasz nemzeti színekben készült: zöld (bazsalikom), fehér (mozzarella) és piros (paradicsom), és a királynéról nevezte el. Ez lett a mai pizza igazi alapja.
Amerikába az 50-es években került, ahonnan már nem volt megállás. A pizza elindult világhódító útjára.